Welkom op de pagina over de dorpen Ophemert en Zennewijnen


Dit stukje Internet heeft tot doel om de bekendheid over de geschiedenis van Ophemert en Zennewijnen te bevorderen. Gegevens van u kunnen daarom ook een steentje bijdragen. Stuur daarom een berichtje naar ons!Tip: enige tijd geleden is er een boek over Ophemert verschenen. Hier heeft de Historische Werkgroep ook aan meegewerkt. Dit boek getiteld "Ophemert Mijn dorp, ons dorp" is (zolang de voorraad strekt) te bestellen via de site van MenP media.Aankondiging
Het moment nadert waarop het boek uitkomt dat A.M. Schuitema Meijer heeft geschreven over zijn Hemertse voorouders. De familie, De Hoog van naam, is in Ophemert uitgestorven en in de vergetelheid geraakt. Het huis De Beukenhof, door hen gebouwd en lange tijd bewoond, kent echter iedereen in Ophemert.
De De Hoogen vormden een oude Hemertse familie, die vooral in de bouw hun geld verdiende. Zij huwden met vrouwen uit de toonaangevende families van het dorp, zoals Van Aalst en Van Beest. Het weliswaar niet omvangrijke maar interessante materiaal dat het familiearchief, thans in bezit van de schrijver, bevat, maakte een reconstructie van het verleden mogelijk. De vele herinneringen van de moeder van de schrijver die voor de oorlog talloze malen in Ophemert heeft gelogeerd, verlevendigen het boek zeer. Daarbij is de uitgave rijkelijk verlucht met in Ophemert veelal onbekend beeldmateriaal.
Het boek, getiteld "Levens geleefd", zal in Ophemert worden gepresenteerd. Een nadere aankondiging hiervan volgt spoedig.

Toon een andere foto